Tips: Hoe hou je de kat uit de kerstboom

Fonkelende lichtjes, kleurige ballen en een boom om in te klimmen. Uw kat is zeker al fan :-)

We geven tips om jullie kerstboom 'cat-proof' te maken.

1. Een kat zoekt de hoogtes op omdat dat voor haar een veilige plaats is waar ze een goed overzicht heeft over de omgeving. Indien de kerstboom de enige hoogte is waar de kat in kan, zal ze hier zeker gebruik van maken. Voorzie dus voldoende andere hoogtes waar uw kat in/op kan. 

2. Zet de kerstboom ergens in een hoek, waar er geen “opstapjes” zijn waar de kat gebruik van kan maken.

3. Kies de juiste versiering: pluimpjes, flikkerende lichtjes, glinsterende decoratie zullen de kat juist aantrekken. Laat de lichtjes dus op een vaste stand staan en zorg voor rustige decoratie, vb houten versiering. Zorg er ook voor dat de versiering goed vast hangt en hang niet te veel onderaan in de boom.

4. Probeer de kat ook zoveel mogelijk af te leiden van de boom. Voorzie voldoende speelsessies en geef afwisseling qua speelgoed. 

5. Afweersprays die een slechte smaak of geur geven, kunnen een optie zijn. Maar als de drang om te klimmen te sterk is, zal dit niet werken. Wanneer de kat echt aan de takken zou bijten, kunnen de sprays wel ingezet worden. Kerstbomen zijn namelijk giftig! Blijft de kat desondanks toch op de takken kauwen, probeer dan eens een valse kerstboom. 

6. Als de kat echt de boom in wil/mag, zorg dan voor een goede verankering aan plafond en/of muur.

7. Straffen heeft absoluut geen zin, want zodra u de ruimte uit bent, zal de kat weer vrolijk in de boom hangen. De kat beseft ook niet dat hij/zij iets verkeerd doet en zal dus niet weten waarom er gestraft wordt.