Hou uw huisdieren koel: onze tips

Het is ontzettend warm, niet alleen voor ons maar ook voor onze dieren. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. We geven graag enkele tips om jouw huisdier door deze warme dagen te helpen.

Honden

Voorzie een plekje in de schaduw en zet daar ook een kommetje met fris water.

Sommige dieren houden van water; zo kan je een (zwem)badje voorzien voor de honden. Een natte handdoek om op te liggen, kan ook verkoeling bieden.

Probeer auto-verplaatsingen met jouw huisdier te vermijden (tenzij er airco is) en laat hem/haar nooit achter in een warme auto.

Vermijd lange wandelingen met jouw huisdier als het zo warm is. Ga liever ’s morgens vroeg of ’s avonds laat wandelen. Let ook op met wandelen op te hete asfalt, dit kan brandwonden veroorzaken aan de voetzooltjes.

Insmeren? Dieren met weinig pels die graag in de zon zitten, worden best ingesmeerd met een aangepaste zonnecrème.

Koelmatjes/koelhalsbandjes kunnen nog extra verkoeling geven.

Katten

Voorzie ook voor katten een fris plekje en fris water. Geef hen de mogelijkheid om in het koele huis binnen te kunnen. We zien behoorlijk wat zonneschade op de oren en neusjes van witte katten. Dat zijn dus de plaatsen om zeker in te smeren.

Vogels

Zet de kooi op een frisse plaats in de schaduw. Voorzie fris water en eventueel een badje voor de vogeltjes die graag baden.

Konijnen

Omdat konijnen normaal in holen leven, kunnen ze slecht tegen de warmte. Zet ze op een koele plaats in de schaduw. Als het echt te warm wordt, geef hen dan eventueel een verkoelend element (vb een bevroren petfles met een handdoek rond) om tegen te liggen.